Puro silindir şeklinde sarılmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün şerhaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde sarılmış sarıcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu sarıcı yaprak her hâlde, esnek ve ötümlü bir gestaltda olmalı, hayırlı bir aromaya ve düzenli yanmayı esenlayacak yönıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede sarılmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pürus” (saf eksiksiz ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde nispeten mürtefi miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en düzgün purolar olarak nitelendirilseler de birsonsuz kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro deruner en dikkat etmesi gerekilen şey mevsuk bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer mevsuk bir nemde değil ise purolarınız ne derece birinci sınıf yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız beğeni yada zevk maalesef banko hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tulum vb. tam hıfız ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve derunime anık girişmek derunindir. Basıcı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ülküsel gönen değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro gönen değerleri nelerdir biraz da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen değerleri beyninde derunilen bir puro ülküsel gönen değerlerinde deruniliyor akseptans edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede gerçekte bu gönen değerleri de kimisine bakarak gayet makul ve derunilebilir en kâmil değerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi gönen değerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken diğer bir kişi bu gönen değerinin puroya günah edilen bir kıymet bulunduğunu ve asla derunilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk gönen ayrımı beyninde gidip gelmeden cemi aynı gönen değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen değhizmetimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir trok yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet gönen değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu gönen değerleri neyi değhizmettirmektedir sanarak soracak olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da gönen değeri arttıkça purodan alınan aroma artar, tütün azalır ve derunimi zorlaşır, gönen değeri azaldıkça tütün artar, derunimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde tevakkuf etmek istiyorsanız buna dem ve deney ile hüküm vereceksiniz. Size kimesne en düzgün kıymet bu ve bu değerde derunmelisin dememeli çünkü puronun gönen değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân esenlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız şey ortalama 6 kamer içerisinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 gönen verme üzerine oturmuş bu yol sıcaklıktan hür olmadığı derunin sınırlı bir dem içerisinde sıcaklarda gönen artışı yada soğuklarda humidor ortamında gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tarz bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca ziyade sıcaklık değhizmetimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 gönen değeri temin etmek derunin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu kıymet iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çalışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek âlemı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz mürtefi gönen olur ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o dem diğer nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü tutum Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki su haznesindeki üstteki bir fan lütufı ile humidor içerisine dağıtılır ve gönen in sakır sakır ayarlanan gönen seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin gönen değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki gönen değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çalışmakta ve maksut gönen değeri gelmesi iile yanında yine durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek derunin en düzgün tutum olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son tutum ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem gönen kabız hem gönen verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. şeb gün yada mevsim intikalleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde mürtefi gönen değerlerinde çift taraflı çalışarak durağan bir gönen değeri esenlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tam puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.