Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün parçaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak muhkem, esnek ve tatlı bir mimarida olmalı, hoş bir aromaya ve muntazam yanmayı sağlamlayacak yerıcı özelliğe iye olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti gibi ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetişen, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçmiştir. Bu dile de Latince “pürus” (saf ak yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok şiddetli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua gibi ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler de biriyi bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsakerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey dürüst bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer dürüst bir nemde değil ise purolarınız ne denli birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız beğeni yada lezzet maalesef kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. tüm saklama ve taşıma enstrümanları esasen puronun nemini saklamak ve bağırsakime anık avlamak bağırsakindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her hengâm ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülküsel puro nem değerleri nelerdir berenarı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde bağırsakilen bir puro ülküsel nem değerlerinde bağırsakiliyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş gibi görülsede esasen bu nem değerleri de kimisine gereğince oldukça onat ve bağırsakilebilir en ilahî değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan beğeni aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken gayrı bir kişi bu nem değerinin puroya efsus edilen bir kadir bulunduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de doğrudır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem farkı beyninde gidip gelmeden hepsi aynı nem değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değfiilimi purolarına mazarrat verebilir. Hakeza bir değişme yapacaksanız bunu muhtemel olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değfiiltirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde çalışmamak istiyorsanız buna hengâm ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size sima en dobra kadir bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük gibi siyah özdek vasati 6 kamer içinde fiillevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem tesviye üzerine yerleşmiş bu model sıcaklıktan müstakil olmadığı bağırsakin belirli bir hengâm içinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız muhtemel olduğunca okkalı alev değfiilimi sıfır ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler gibi %70 nem değeri sağlamak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu kadir iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri gibi çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek âlemı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz şiddetli nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o hengâm gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in sakır sakır ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile yan yana tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek bağırsakin en dobra alternatif olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem iktibas hem nem tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Tün gündüz yada zaman geçişleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en keyif bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde şiddetli nem değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak sabit bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve daha sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.